Имало реална перспектива 13-то училище да остане част от Класическата гимназия
Имало реална перспектива 13-то училище да остане част от Класическата гимназия / снимка: БГНЕС, архив

След като в предишното издание на „Седмицата" на Дарик гостува основателят и първи директор на Класическата гимназия Гергина Тончева и призова премиера Бойко Борисов да се намеси в наболелия напоследък проблем с мястото на Класическата гимназия, Министерството на културата поиска да изложи своята позиция. Заместник-министър Боил Банов заяви, че от всички училища, които са към тях, единствено с Класическата гимназия имат подобни проблеми. Той обясни, че ще спазват закона и има реална перспектива с помощта на кмета Йорданка Фандъкова 13-то училище да остане част от Класическата гимназия.

Гергина Тончева: Г-н премиер, намесете се за спасението на Класическата гимназия

„Имаме ясна позиция и тя е ходенето по закона. Ние също съзнаваме, че една Класическа гимназия е безкрайно нормално да бъде в културния център, това е домът на гимназията и сме направили всичко възможно той да бъде най-доброто възможно, правим всичко възможно за добро обучение. Имаме реална перспектива с този сериозен обществен интерес с помощта на кмета Йорданка Фандъкова 13-то училище да остане част от Класическата гимназия, има реална перспектива то да бъде дадено на Министерство на културата и там да се извърши сериозен ремонт с европейски средства. Ако подадената ръка от Столична община продължи в посока да бъде прехвърлено 13-то училище към Министерство на културата, ще бъде направен този ремонт и поетапно гимназията ще намери своя дом в културния център на града, но това ще стане законово, нормално в рамките на няколко години. Всичко друго е провокация", допълни той.

Училищата на Министерството на културата представляват огромен интерес сред родителите и децата, те са много сериозни и по думите му единствените подобни проблеми са с Класическата гимназия:

„С най-голямото ми уважение към госпожа Тончева, аз разбирам мотивите и желанието й гимназията да има свой дом и той да не е къде да е, а да бъде в културния център на града, но по никакъв начин не могат да се тълкуват действията на Министерството на културата като принципал на училището, като война или каквото и да е друго", заяви зам.-министърът на културата Боил Банов.

Гергина Тончева е положила като директор изключителни усилия училището в „Модерно предградие" да се превърне в дом на Класическата гимназия. Това, което държавата в лицето на Културното министерство, е направила, е чрез европейски пари да направи този дом съвременен, нормален, адекватен на света с подобряване на цялата материална база, уточни Банов.

Сградата на 13-то училище става филиал на НГДЕК

„Моментът, в който гимназията слиза временно долу до завършване на ремонта, е моментът, в който същност започва едно обществено говорене, една насока към това, че гимназията би могла да ползва временния си дом на 13-то училище и като постоянен, но в рамките на закона това в момента е невъзможно. Няма как да се случи, няма никаква законова база. Домът на Класическата гимназия е на ул. „Баба", то е наистина от много години, Министерството е положило усилия този дом да бъде приветлив и нормален за учениците, полагат се усилия за качествено обучение", допълни зам.-министърът.

Той подчерта, че договорът за ремонта на гимназията е сключен от служебен министър и допълни, че целият ремонт, възлагането на фирмата, извършването на целия ремонт и разплащането е извършено по времето на министър Стоянович. „Така че всякакви коментира от типа, че връщаме учениците там, за да замазваме някакви несвършени дейности или работи по ремонта, са абсолютно неадекватни. Министерство на културата има желание всичко, свързано с този ремонт и училището, да бъде обществено обсъждано", каза Банов.