И автобусите в София с електронна система за билети напролет
И автобусите в София с електронна система за билети напролет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
И автобусите в София с електронна система за билети напролет
37309
И автобусите в София с електронна система за билети напролет
  • И автобусите в София с електронна система за билети напролет

Най-късно през пролетта на следващата година ще заработи електронна тикет-система и в автобусите на градския транспорт в София. Това каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов по време на ежегодния семинар за проектобюджета на столицата, на който представи някои от по-големите проекти, които ще се финансират . Изграждането й ще струва 7 млн. евро, осигурени чрез заем от ЕБВР. Такава система в момента има в трамваите и тролеите на градския транспорт.

62 млн. евро е стойността на проект за подобряване на състоянието на градския транспорт, по който общината ще кандидатства през тази година по Оперативна програма “Регионално развитие”. От нея трябва да се осигурят 50 млн. евро, а  националното съфинансиране е 12 млн. евро, каза още Любомир Христов.

През тази година се планира да бъдат осветени и големите булеварди на входовете на София – бул. „Ботевградско шосе” и „Цариградско шосе”, както и зони в столицата. Общината ще заложи и на енергоспестяващо осветление. Предвижда се фирмата оператор ще има ангажимент да заплаща похарчената електроенергия под контрола на общината.

Всички тези мерки са заложени в новата схема за осветлението на София, която се разработва. Трябва да бъде обявен и конкурс за нова фирма оператор, тъй като договорът със сегашния изпълнител изтича, каза още зам.-кметът.1,5  млн.лв. от проектобюджета пък са предвидени за саниране на жилищни и административни сгради и детски градини, каза още той.

Ще се ремонтират и възстановят и мостът Чавдар и надлез Надежда, каза още зам.-кметът, като допълни, че два пешеходни подлеза са били ремонтирани през миналата година, а през тази година ще се ремонтират още, за да бъдат безопасни и удобни за пешеходците, допълни Христов.

600 нови електронни табла и 400 спирки ще бъдат изградени през тази година, се предвижда още в проектобюджета. В него е включена и рехабилитация на трамвайното трасе по бул. „България”, като се планира до НДК да се движи скоростен трамвай.

Подготовка за изграждане на кръстовища на две нива и традиционното ремонтиране на улици също са предвидени в план-сметката.

Главният архитект Петър Диков пък определи като „свой личен провал за последните четири години това, че все още няма изграден нито един подземен паркинг, освен тези при метрото.” По думите му обаче, до края на мандата му трябва да започнат търговете на поне 3 или 4 подземни паркинга. Диков каза още, че се очаква европейско финансиране и за изграждането на големите транспортни кръгове около София. Той сподели още, че обмисля идеи за разрешаване на проблема с ромските гета.