Фандъкова е готова да подаде оставка, но не смята, че това е решение
Фандъкова е готова да подаде оставка, но не смята, че това е решение / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Фандъкова е готова да подаде оставка, но не смята, че това е решение
52270
Фандъкова е готова да подаде оставка, но не смята, че това е решение
  • Фандъкова е готова да подаде оставка, но не смята, че това е решение

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че няма да приеме оставката на заместника си Мария Бояджийска, защото именно тя и екипът й са предлагали по-драстичните мерки за решаването на проблема с кучетата в София.

Кметът заяви, че вместо оставка от Бояджийска очаква ускорени усилия аз решаване на въпроса и добави, че отговорност за случаите на нахапани хора от кучета носят всички, които работят по проблема от много години. Фандъкова беше категорична, че не смята, че с една оставка проблемът ще се реши. Тя припомни, че за последната година е уволнила двама директори на общинското предприятие Екоравновесие.

Ще бъде обявена обществената поръчка за изграждането на приюта в Кремиковци, който ще е за 1000 кучета. Кастрацията на бездомни животни ще продължи да се прави в съответните кастрационни центрове в София и в приюта в Сеславци. Ще се разгледат и всички възможности по райони, в които могат да се построят депа за временно настаняване на бездомните кучета.

Според кмета трагичният случай със смъртта на нахапания проф. Ботьо Тачков е показал, че трябва смяна в подхода за решаването на проблема. Предложенията за промени в Наредба 41 на земеделското министерство вече са подписани от министър Мирослав Найденов и това позволява да се строят приюти много по-евтино, каза Фандъкова и добави, че ще настоява за спешно приемане и на законовите промени, които да не позволяват отглеждане на осиновени кучета на улицата.

Кметът заяви, че проблемът с бездомните кучета не трябва да се политизира, както се случва от отделни общински съветници от различни партии.

По повод на коментара на министър Мирослав Найденов, че природозащитните организации трябва да се извинят на нахапаните хора, Фандъкова каза: "Всички трябва да се извиним на тези хора, в това число и някои от тези организации, които през цялото време настояваха за по-меки мерки за справянето с проблема". Кметът добави, че в момента има добра комуникация с някои организации за защита на животните като Четири лапи, които помогнаха за кастрация на животните в ромските квартали, и Анимал Рескю, които стопанисват приюта в Богоров.

Йорданка Фандъкова каза още, че категорично трябва да се провери сигнала, който изнесоха общински съветници от БСП за конфликт на интереси на бившия председател на СОС Андрей Иванов и Общинска банка. Те предоставиха документи от търговския регистър, според които фирма на сина на Иванов е получила кредит от близо 6 млн. лева от банката срещу обезпечение от едва 12 дка. пасища и мери в Новозагорско. Фандъкова каза, че очаква да получи сигнала и допълни, че всеки, който предприема такива действия, ще носи своята отговорност.