До края на годината ще заработи част от новия завод за отпадъци в столицата
До края на годината ще заработи част от новия завод за отпадъци в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

До края на тази година трябва да заработят депото и пречистватилната станция за отпадни води - част от новия завод за отпадъци, който се строи в София с европари. Това каза за Дарик зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска и уточни, че за целта предлага на СОС да се създаде ново експлоатационно дружество, което да се грижи за новите съоръжения.

Дружеството ще се развива поетапно, като преди да заработят първите две инсталации от завода, трябва вече да има назначени 15 души персонал, които да са обучени. Ако общинският съвет одобри предложението, до март ще трябва да бъде създаден устав на дружеството, учредителен акт и структура, за да бъде регистрирано.

Новото дружество се създава по модела на Метрополитен, обясни още Бояджийска. Обмисляна е идеята то да бъде общинско предприятие, но е отхвърлена, защото така няма да има право на търговска дейност. Целта е да се постигне дългосрочно и устойчиво управление на активите, коментира още зам.-кметът.