От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в София. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева, посочиха за БТА от Столичната община по повод на предстоящите новогодишни празници.

Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година, до 2:00 ч. на 1 януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация.

На новогодишния спектакъл "Сцена под звездите" на площад „Княз Александър I“, съорганизиран от Столичната община, няма да има фойерверки.

Градският транспорт в София минава на празнично разписание

Безконтролното им използване се отразява негативно на малките деца, хората с увреждания и животните
, заради силния шум от гърмежите, напомнят от общината.

В София има над 5 хиляди деца от аутистичния спектър, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и малки деца, домашни любимци и бездомни животни, които истински страдат от безразборната употреба на пиротехнически средства. Всяка година животни претърпяват наранявания или загиват заради силния шум, който може да ги доведе до шоково състояние и да предизвика екстремен стрес. Фойерверките водят и до отделянето на много високи стойности вредни газове и замърсяват водата и почвата.

Според новия регламент десет дни преди събитието (семейното тържество или друго) се подава заявление по образец в районната администрация, в което се посочва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. Районният кмет преценява дали да даде разрешение за употреба. Наредбата забранява употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Промените в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехника на територията на Столична община, влязоха в сила на 1 март тази година. Изцяло се забранява използването на пиротехнически изделия в междублоковите пространства, в близост до болници, църкви, училища и детски градини на територията на общината, след като 17 хиляди софиянци поискаха с петиция от Столичния общински съвет ограничаване на използването на пиротехнически средства. Проведени бяха много дискусии, включително и с представители на бранша и бяха регламентирани местата за използването на пиротехника.

Решение на Административен съд-София град от 1 ноември определи част от текстовете в наредбата на СОС за нищожни. В мотивите на съда е посочено, че съгласно закона за оръжията и пиротехническите изделия МВР издава разрешителните за употреба на тези изделия и следи за опазването на обществения ред.

Наредбата на Столичната община обаче упълномощава кметовете на райони и районните администрации като санкционен и контролиращ орган, откъдето идва противоречието. Столичната община обжалва решението на съда и докато няма окончателно решение, наредбата продължава да е в сила.

Ограничаване на използването на пиротехника има в редица страни в Европа като Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения. В белгийските градове Антверпен, Хаселт, Льовен, Брюж и Гент използването на фойерверки на Нова година е абсолютно забранено. Големите градове в Латвия също се отказаха от фойерверките за посрещането на 2023 година.
София Господинова/БТА