Десислава Атанасова откри първия дислоциран център за спешна помощ в София
Десислава Атанасова откри първия дислоциран център за спешна помощ в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Десислава Атанасова откри първия дислоциран център за спешна помощ в София
57310
Десислава Атанасова откри първия дислоциран център за спешна помощ в София
  • Десислава Атанасова откри първия дислоциран център за спешна помощ в София

Проверява се случаят с 35-годишната жена от Дупница, която почина под надзора на дежурния лекар в болницата, за който е имало съмнения, че е пиян. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова, след като откри нов кабинет за спешна помощ в район Кремиковци.

Тя каза, че без значение дали лекарят е бил пиян или 2,47-те промила в кръвта му се дължат на лекарства, това поведение е недопустимо. Образувано е досъдебно производство каза още Атанасова.

От вчера директорът на РЗИ започна проверка по случая, каза още Десислава Атанасова. „Недопустимо е при една толкова отговорна професия и разчитаки хората на тази помощ, такова неадекватно поведение”, допълни тя.

Министър Атанасова откри първия дислоциран център за спешна помощ на територията на Столичната община, който се намира в кв. „Ботунец” в Кремиковци. „Предстои откриването в район Люлин, район Надежда и в район Студентски град. Така в максимална степен ще се намали времето на достъп на линейките до пациентите”, обясни тя и уточни, че в новия център в Ботунец ще работят 16 души в два екипа.

Такъв център ще се открие до края на октомври в Люлин, а до месец ще са готови и другите два - в Надежда и Студентски град. „От такива пилотни проекти и имат нужда големите градове - Пловдив, Варна и Бургас. Ще бъде следващата година при всички положения”, коментира Атанасова.

Столичният център в „Ботунец” е струвал на общината 55 000 лв. за ремонт и модернизация на помещенията, допълни кметът Йорданка Фандъкова. „Тук се очаква около 2000 души месечно да потърсят спешна помощ. Тези хора няма да чакат по един час линейка”, обясни кметът. Центровете са добре технически обезпечени, необходими ще са обаче специалисти, които да работят в тях, допълни министърът.

На официалното откриване днес присъстваха и пет бездомни кучета в двора на болницата, които трябва да бъдат прибрани в приют, каза Фандъкова. „За съжаление бариери не могат да се сложат на бездомните кучета. приоритетно дворове на болници, училища и детски градини, кучетата се прибират и не се връщат. Съвсем естествено е, че ще бъдат прибрани, ако бъдат заловени и не бъдат разгонени”, заяви Фандъкова.

До края на месеца ще е готов новия приют за хиляда бездомни кучета, до края на годината в него ще могат да се приберат 2000 бездомни кучета, каза още Фандъкова.

Днес стартира и обучението по проект ПУЛС, който се съфинансира от ЕС. По него, до края на следващата година ще се обучат 6500 лекари, медицински сестри и шофьори, каза още Атанасова и обясни, че това ще повиши квалификацията в Спешната помощ.

35-годишната жена почина в болница „Св. Иван Рилски” в Дупница. Тя е била настанена във Вътрешно отделение. Близки на починалата са се усъмнили, че дежурният доктор е пиян. След като бил направен тест за алкохол на доктора, дрегерът показал 2,47 промила.