Чеци поиска да излезе от ареста, съдът му отказа
Чеци поиска да излезе от ареста, съдът му отказа / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Чеци поиска да излезе от ареста, съдът отказа
72770
Чеци поиска да излезе от ареста, съдът отказа
  • Чеци поиска да излезе от ареста, съдът отказа

СГС остави Николай Русинов-Чеци в ареста. Адвокатите на подсъдимия за жестокото убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина поискаха мярката на Чеци да бъде заменена с по-лека. Като мотив те посочиха дългия период, през който той стои в ареста - над две години, както и изрядното му процесуално поведение до момента. Съдът обаче отказа да измени мярката с мотива, че все още има опасност Русинов да се укрие, ако е на свобода.

По време на днешното заседание подсъдимият за жестокото убийство на Яна Кръстева даде своите обяснения за фаталната нощ между 9 и 10 юли 2011 година, в която младата жена беше намерена полугола, пребита и удушена в Борисовата градина.

По искане на адвокатите му медиите не бяха допуснати в залата заради интимния характер на част от показанията. След обясненията на Чеци се очакваше страните да пристъпят към пледоарии, но вместо това съдът поиска да бъде извършена отново проверка на част от доказателствата, като за целта назначи две нови експертизи.

Едната има за цел да установи коя от телесните повреди по тялото на Яна е източник на кръвотечение и дали това е станало преди или след смъртта й. Изискано беше още да се установи и кръвната група на Яна. Освен това експерти от БАН трябва да кажат в колко часа е настъпил изгревът на 9 юли 2011 г. и кога е било развиделяването.

Бащата на Яна Явор Кръстев: „Става въпрос за видимостта, дали се е виждало, защото той каза такива подробности, какво е било на цвят шалтето, пък след това не го помнел. В 05.00 часа е още тъмно".

По време на заседанието защитниците на Чеци се възползваха отново от възможността да поискат промяна на мярката му за неотклонение, но съдът не позволи това да се случи заради опасността Чеци да се укрие. Следващото заседание, когато се очаква процесът да приключи, беше насрочено за 9 юли, когато се навършват точно 3 години от жестокото убийство.