Бюджет 2017 за София - за какво ще се отделят средства?
Бюджет 2017 за София - за какво ще се отделят средства? / darikradio.bg
Бюджет 2017 за София - за какво ще се отделят средства?
91755
Бюджет 2017 за София - за какво ще се отделят средства?
  • Бюджет 2017 за София - за какво ще се отделят средства?

София ще разполага с бюджет  от малко над 1,2 млрд. лева през 2017 г. Това обяви кметът на града Йорданка Фандъкова по време на семинар за капиталовата програма на общината.

Догодина от "Московска"33 ще отпуснат два пъти повече пари за обновление на междублоковите пространства. И тази година общината заделя близо 35 млн. лева за ремонти, като се предвижда цялостна рехабилитация на бул. "Княз Александър Дондуков" и улица "Граф Игнатиев". 20 млн. лева отново ще бъдат насочени към строителството на третия лъч от софийското метро.

За поредна година София ще разполага с бюджет от над 1 млрд. лева. И тази година най-мащабният проект ще бъде изграждането на третия лъч от метрото. Близо 240 млн. лева ще струва строителството на вече започнатите 7 метростанции и още 5 изцяло нови. За това Столична община е предвидила 20 млн. лева от собствените си средства, уточни Фандъкова.

"Общият размер на проекта за бюджет, който представяме, е 1,2 млрд. лева. Залагаме двойно повече средства за междублокови пространства, предлагаме увеличение на 8 млн. лева за 2017-а. Запазваме средствата за изграждане, поддръжка и ремонт на уличната мрежа. Продължаваме строителството на третия лъч на метрото, продължаваме изграждането на седемте станции, които започнахме тази година, и добавяме още пет станции. Продължава модернизацията на градския транспорт. Заложили сме средства за закупуване на 12 нови трамваи", допълни столичният кмет.

През 2017-а се очаква да започне и дълго отлаганият ремонт по бул. "Дондуков". Въпреки че общината пусна анкета, на която софиянци да изберат дали да се запазят паветата или да има изцяло асфалтова настилка, все още не е ясно как ще изглежда булеварда след обновлението и съответно колко пари са необходими, коментира пред Дарик ресорният зам.-кмет Евгени Крусев.

"Ремонтът започва през пролетта, предполагам в края на април. Дотогава е и времето да решим каква настилка ще използваме. Към момента най-предпочитаният вариант е асфалт. По-удобно за движението ще бъде асфалтова настилка. Но като емблематичен булевард на София паветата също имат своя принос", коментира зам.-кметът.

В бюджета са заложени пари, които са стигнат за всеки един от предложените варианти. Сега са заложни 9,5 млн. лева, обясни още Крусев. 

През 2017 г. ще има повече пари и за миене на улици.