Бояджийска: Няма как такса смет в София да е на база изхвърлени отпадъци
Бояджийска: Няма как такса смет в София да е на база изхвърлени отпадъци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Плащането на такса смет в София на база количество изхвърлени битови отпадъци няма да реши проблемите на столичани. Това заяви зам.-кметът
по околната среда Мария Бояджийска по повод настояването на „Гражданска инициатива „Справедливост”. Днес те декларираха, че са внесли жалба в Административния съд, в която настояват за отмяна на досегашната методика, защото тя била в противоречие на Закона за местните данъци и такси. Няма как такса смет да се плаща на база количество изхвърлени боклуци при липсата на ясна адресна регистрация, каза още Мария Бояджийска. По думите й, така не може да се измерва количеството, отпадъци от всяко домакинство.

“Това ще изисква значителни допълнителни инвестиции и трябва да се знае, че при липсата на постоянна адресна регистрация няма как да отчетем броя на реално живущите и съответно реалните количества, които те изхвърлят като домакинства. Нека се съобразим с реалността и да приемем може би някакви допълнителни подобрения в сегашната система, което ние можем да предложим. Общината е разгледала всички възможни варианти за формиране на такса смет. Проучихме целия опит в Европа. Прилагат се различни системи, като основно системата за плащане на количество отпадък е прилагана повече в районите, където има еднофамилни къщи и ясна адресна регистрация”, каза зам.-кметът.

По-рано днес от гражданското сдружение заявиха, че начинът, по който се формира такса смет в момента е несправедлив, защото не отчита броя на хората в едно домакинство, а защото в Закона за местните данъци и такси е казано, че такса смет се събира на база на количеството битови отпадъци. От сдружението заявиха, че атакуват принципа за определяне на такса смет, а с решението за презонирането на столицата той не се променя.