/ БГНЕС, архив
Първа метролиния ще бъде спряна между станциите „Сердика“ и „Национален стадион Васил Левски“ през идващите събота и неделя заради изграждането на третия лъч на метрото, заяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя добави, че в между двете спирки ще бъдат пуснати автобуси, които ще извозват пътниците.

До следващата есен 8 станции от третата метро линия ще бъдат готови да приемат пътници
 
Частичното спиране на първа метролиния се налага тъй като в събота и неделя тунелопробивната машина, която прокопова третия лъч на метрото, ще мине под Линия 1, уточни Йорданка Фандъкова.
 
Между 15 и 20 метра на ден преминава машината и вече е пред бъдещата метростанция на Орлов мост. Във връзка с това и с необходимостта машината да премине под линиите на първата линия на метрото и от съображения за сигурност решихме, че в събота и неделя ще бъде спряно движението на метрото по първата линия между метростанциите „Сердика“ и „Национален стадион „Васил Левски“, като в този участък ще пуснем автобуси, които да могат да обслужват гражданите в графика, в който се движи метрото. А метрото ще се спре след края на работния ден в петък и ще се пусне преди началото на работния ден в понеделник“, каза Фандъкова.

Как ще се казват спирките от третия лъч на метрото?
 
Първите спирки на третия лъч на метрото ще бъдат пуснати през есента на следващата година, посочи директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.
 
„От „Патриарх Евтимий“ и „Граф Игнатиев“ кръстовището, където е станция 9, до „Красно село“ първите пет станции трябва да тръгнат в края на септември следващата година“, допълни Братоев.
 
Очаква се третият лъч на столичното метро да обслужва 130 хиляди души дневно.