5 млн. лева получи СУ за 120-та си годишнина
5 млн. лева получи СУ за 120-та си годишнина / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
5 милиона лева творческа база и обещание за строеж на общежития за млади преподаватели получи Софийският университет „Св. Климент Охридски” за 120-та си годишнина. Премиерът Сергей Станишев съобщи това пред Народния театър „Иван Вазов”, където се провежда празничен концерт.

5-те милиона лева, които са преведени на Алма Матер, са от бюджетния излишък и са за подобряване на образователната и научната инфраструктура на университета, каза Станишев, а творческата база е в Жеравна с 800 кв. м. застроена площ. Догодина пък ще започне строеж на общежития за 100 млади преподаватели на СУ.

Премиерът Станишев, президентът Георги Първанов, министрите на образованието и културата Даниел Вълчев и Стефан Данаилов се присъединиха по-рано следобед към шествието по повод 120 години Алма Матер по централните столични булеварди.

Ректорът проф. Иван Илчев показа новата ректорска огърлица. Тя не беше променяна от 1939 година. На новата вече има 16 плочки, символ на 16-те факултета на университета. Огърлицата е изработена в монетния двор на БНБ.