Златен медал за самодейците от село Генерал Тошево
Златен медал за самодейците от село Генерал Тошево / Община Тунджа

Първа награда спечели най - младата танцова фолклорна формация „Пиргулянска китка" при народно читалище „Развитие" от село Генерал Тошево от четвъртото издание на националния фолклорния фестивал „Кехлибарен грозд" - Харманли.

Наградата е в категория „Ансамбли и танцови състави". Отличието е присъдено при оспорвана конкуренция сред 1000 самодейци от 70 населени места от жури с председател акад. Петър Льондев. Второ място и сребърен медал в категория „Индивидуални изпълнители" спечели народния певец Илко Стоянов Димов.

Златен медал за самодейците от село Генерал Тошево
netinfo

Групата е основана на 1 март 2013 година. В нея са включени 18 самодейци на възраст от 25 до 47 години с корен от с. Генерал Тошево. Поставени са 10 танца, характерни за района на Пиргулянските възвишения. Костюмите са напълно автентични, събрани от раклите на местните възрастни хора.

 Участието в Харманли е първата изява на амбициозните танцьори в такъв престижен фолклорен фестивал. Тяхната всеотдайност в изследването, съхранението и популяризирането на местния фолклор е по достойнство оценена и е безспорен стимул за техните бъдещи изяви.

 Според ръководителите Ваня и Юлиян Танчеви, предстои да бъдат сформирани мъжка и смесена певчески групи и да бъдат поставени нови танци. С помощта на етнолога Димитър Михов се изследват обичаите „Талашманлийска сватба" и „Гергьовден".