Жителите  на Сливен склониха глава пред паметта на Левски
Жителите на Сливен склониха глава пред паметта на Левски / община Сливен

Десетки граждани на Сливен се събраха днес пред паметника на Васил Левски на едноименния площад, за да отдадат своята почит към паметта на Апостола. На възпоменателната церемония по повод 142 години от обесването на Васил Левски кметът на община Сливен Кольо Милев припомни достойнствата на Апостола и следата, която той е оставил в живота на поколения българи.

„За Левски не са достатъчни определения като герой, кумир, идеал, легенда. Да, за нас той е всичко това, но и много повече.  Левски е национален и личен идеал за всеки честен и мислещ българин.Убеден съм, че 142 години след гибелта на героя, не е необходимо да гледаме „фотографическия портрет”, за който пише Вазов в „Немили-недраги“, за да оживее Апостола в паметта и съзнанието ни” допълни кметът и посочи, че вероятно заради съкровената представа на всеки българин за Дякона приемаме толкова противоречиво и ревниво съвременните опити да бъде пресъздаден образа му чрез киното.

На ритуала днес присъстваха още Мария Григорова– председател на Общински съвет Сливен, общински съветници, Димитър Сяров – областен управител на Област Сливен и др.

Пред паметника на великия българин бяха положени венци и цветя от държавни институции, организации, политически партии и училища.

Възпоменателната церемония по повод 142 години от гибелта на Васил Левски беше организирана от Община Сливен, в партньорство с Регионалния инспекторат по образование, Природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов” и Сдружение „Мати Болгария”.

По-рано днес пред ПМГ „Добри Чинтулов” се проведе „Урок по родолюбие”. Децата припомниха делото на Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски. Бяха поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Левски - Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода в кв. „Клуцохор”, пред релефа на В. Левски пред храм  „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село”.

В катедралния храм „Св. Димитър” беше отслужена панихида от Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.