Засилен интерес към Националния фестивал на детската книга в Сливен
Засилен интерес към Националния фестивал на детската книга в Сливен / Дарик Сливен, архив

Над 6000 деца да посетили провелия се в Сливен Националния фестивал на детската книга, съобщи директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни" Росица Петрова. 411 деца от 25 формации са се включили в различните концерти, състояли се по време на събитието, а над 680 деца са посетили различните изложби.

10 премиери на детски книги, 15 доклада на кръгла маса, събрани в двуезичен българо -английски сборник, 5 изложби, с гостуванията на най-добрите илюстратори на детска литература в страната, сбирка от кукли на любими театрални герои, хиляди рисунки и литературни творби, създадени от деца от цялата страна и още уникални събития бяха включени в програмата на 18-я поред фестивал. Събитието привлича и все повече възрастни, коментира Петрова.

Всички деца - участници и 51 доброволци получиха книжки и други подаръци със знака на фестивала, а най-добрите бяха специално поощрени с награди.

Събитието е по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни" - Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен. Това е единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен Стефан Радев.

Тази година патрон на детския фестивал бяха министърът на културата Вежди Рашидов и министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Дарик радио Сливен бе отличен сГрамота за пълно и точно отразяване на проявите, включени в програмата на Националния фестивал на детската книга - Сливен 2016.