Занижена хигиена или въздушно-капкова инфекция вероятни причини за натравянето на децата в Сливенско
Занижена хигиена или въздушно-капкова инфекция вероятни причини за натравянето на децата в Сливенско / netinfo

Няма констатирана салмонела, това показват първите резултати, взети от пилешки бутчета, смивки, супи и яйца,съобщи за Дарик директорът на Областната агенция по храните в Сливен д-р Пламен Пенчев. Изолират се патогенни стафилококи, а в кухнята- майка е открита ешерихия коли. Интоксикациите с патогенни стафилококи се разпространяват в тялото на човека и животните, най-вече в горните дихателни пътища – нос, гърло, очите и рани по кожата. Заразата се предава от заразени ръце и по въздушно-капков път, обясни д-р Пенчев.

„Фактът, че пробите от кухнята–майка и от село Гавраилово и Осмо основно училище в Сливен са с еднакви показатели - наличие на стафилококова инфекция, показват, че това е причината“, коментира още специалистът. Продължават да се извършват още изследвания, като се очаква те да приключат утре.

Допълнителни специализирани прегледи ще бъдат извършени на работещите във фирмата, приготвила храната за децата. Това съобщи за Дарик директорът на Регионална здравна инспекция д-р Виолета Узунова. Вече е издадено предписание на управителя на кетъринг-фирмата за предоставяне на поименен списък на работниците. Те ще трябва да преминат преглед през общопрактикуващ лекар за констатиране на възпалителни заболявания на кожата, очите  и горните дихателни пътища. До няколко дни ще бъде изготвена и картата за хранителния взрив, която ще бъде изпратена в здравното министерство, информира още д-р Узунова.