Зачестиха опитите за телефонни измами, подновяват информационната кампания на полицията
Зачестиха опитите за телефонни измами, подновяват информационната кампания на полицията / DarikNews.bg, архив

Повече от 8 сигнала само за два дни са подали граждани в Областната дирекция на МВР в Сливен, че спрямо тях е направен опит да бъдат измамени по телефона. Сценариите на измамниците са различни - искане на пари за операция или лечение на „близък”; освобождаване на колетна пратка. На 18-ти и 20-ти август две жени на 80 години станаха жертви на телефонна измама по схемата „освобождаване на колет”, като едната даде 2600 лева, а втората 1000 лева.

За пореден път полицията в Сливен се обръща към гражданите да бъдат изключително внимателни, когато получат обаждане по телефона от техен роднина, който е пострадал и има спешна нужда от пари.

Най-честите сценарии, по които стават телефонните измами са освобождаване на колет; мнимият доктор, който звъни, за да каже, че е пострадал близък и има нужда от пари за операция; катастрофирал роднина, убил дете на пътя и имащ нужда от пари за подкуп.

При подобни обаждания не правете предположения, не назовавайте имена, изчакайте сами да ви се представят - призовават от полицията. Обадете се първо на роднината или познатия, за който се твърди, че е в беда или търси помощ.

Областната дирекция на МВР - Сливен се обръща към гражданите с апел да предупредят свои близки възрастни хора, които живеят сами за случаите на телефонни измами.

Полицията предупреждава гражданите, търсещи работа през ел.сайтове и печатни издания и са оставили координати за връзка, че е възможно да бъдат наети от телефонни измамници с цел прибиране на парите. Да бъдат наети за така наречените „мулета”. Ако сте публикували съобщение, че търсите работа е възможно да ви се обадят, за да ви наемат да пренесете важни документи. Обещаното заплащане е от порядъка на 50-100 лева. По този начин вие несъзнателно ставате съучастник в престъплението.

Областната дирекция на полицията в Сливен организира масова информационна кампания както в общинските центрове, така и по селата. С възрастните хора се срещаха полицейски служители и психолози, които разясняваха схемите на измамите, как е правилно да се действа при такова телефонно обаждане.

Говорителят на Областната дирекция Първолета Мандинска съобщи за Дарик, че от понеделник, 25 август, информационната кампания се възобновява със срещи с възрастни хора в клубовете на пенсионерите.