За 16 дни ще укрепят срутището по пътя към крепостта „Туида”
За 16 дни ще укрепят срутището по пътя към крепостта „Туида” / Дарик Сливен, архив

Само за 16 дни ще приключи укрепването на срутището на пътя към крепостта „Туида” в Сливен, стана ясно при полагането на първата копка на строителните работи. Общият бюджет на проекта е 613 712, 22 лв.

С изграждането на подпорната стена се решават проблемите на 15-те семейства, живеещи близо до срутището, както и още 350 имота, чиито собственици са засегнати от лошия път, обясни кметът на община Сливен Кольо Милев.

„Това е най-малкият, но и най-спешен проект. Подготвен е още през 2010 г., но реализацията му закъсня заради спирането на всички европейски инфраструктурни проекти на община Сливен. Избрахме изпълнител с опит, който предложи най-кратките срокове” – заяви и заместник-кметът Румен Стоилов.

Колегата му инж. Иван Манчев добави, че изграждането подпорната стена  ще се извърши с габиони, технология използвана успешно в чужбина. Тези модули се запълват се с речен или кариерен камък с подходяща фракция. Габионите се характеризират с висока гъвкавост, дълготрайност, здравина, водопропускливост, икономичност и умело се вписват в околната среда.

Защитната стена ще бъде с дължина 287 метра. Основната цел е да се предотвратят рисковете и щетите за имуществото на хората в района, тъй като свлачищните процеси са влошили състоянието на пътния участък и е съществувала опасност от прекъсване на пътя и достъпа до мястото.