Връзките с арабския свят могат да бъдат от полза за Сливен
Връзките с арабския свят могат да бъдат от полза за Сливен / Предизборен щаб на БСП

„Страните от арабския свят винаги са били един от най-сериозните партньори на България. Тези добри връзки трябва да бъдат реактивирани, в тях е една от алтернативите за Сливен", заяви посланикът на България в Египет Иван Гайтанджиев, който пристигна в града, за да се срещне с граждани и представители на бизнессредите и интелектуалци. По време на оживена дискусия, в която участваха и кандидатът на БСП за кмет на Сливен генерал Кольо Милев, лидерът на БСП в града Мартин Славов, кандидати за общински съветници и кметове на села, бяха обсъдени проблемите и перспективите пред Сливен.

„В резултат на динамичните политически промени, които текат сега в арабския свят, много от сериозните инвеститори търсят нови пазари към които да ориентират своя сериозен ресурс. България и в частност - регионът на Сливен заради традиционните връзки и подходящата инфраструктура имат потенциал да влязат в техния интерес. Аз съм приятел на Сливен, приятел на генерал Милев и ще помагам на града. При добро и разумно управление в общината ще бъдат привлечени много чуждестранни инвестиции. Това е правилният път за Сливен, а и за бъдещото развитие на страната като цяло", добави Гайтанджиев.

Генерал Милев обяви, че неговият екип вече има готова програма от мерки за създаване на подходяща бизнес среда за инвестиции. „Общината трябва да е изключително гъвкав партньор на бизнеса, да гледа в перспектива, но много важно - винаги да поставя на първо място интереса на гражданите и закона. Така и сериозните инвеститори ще са спокойни, че тук се работи по правилата", заяви Генерал Милев. Според лидерът на БСП Мартин Славов, който е и водач на лисатат общински съветници, в Сливен може да бъде създаден модел на партньорство между община и инвеститори, който да се приложи в други общини.

Пред участниците в дискусията Иван Гайтанджиев сподели разочарованието си от състоянието на общината. „След като прекарах няколко часа в Сливен, не се стърпях и попитах няколко човека, които срещнах на улицата: „Как живеете в този град?" Това беше една представителна извадка - отговориха ми пенсионер, мъж и жена на средна възраст, младеж и човек от ромски произход. Всичките пет души бяга категорични: „Искаме нов кмет", допълни Гайтанджиев.

Според него Генерал Кольо Милев е именно „генералната" промяната, която е необходима на града. „Прогнозирам победа за генерал Милев в битката за кмет, защото той е точният човек", категоричен беше Иван Гайтанджиев.

С думите „тежка социална криза" Гайтанджиев характеризира ситуацията в региона и в страната като цяло. Ето защо според него предстоящите избори са от особено значение за бъдещето на България.

„Не мога да разбера защо толкова широко разпространение има тезата, че президентската институция няма кой знае какво значение. И това твърдение се налага съвсем умишлено. Напротив - тя има стратегическа роля за България - генерира идеи, корективи и проекти за развитието на страната. Затова е много важно кой ще бъде следващият държавен глава", заяви Иван Гайтанджиев.

„В президентската двойка Калфин-Данаилов виждам подготвени, опитни политици с визия за бъдещето", завърши Гайтанджиев.