В Стралджа предприемат мерки против отсъствията на ученици
В Стралджа предприемат мерки против отсъствията на ученици / Общински пресцентър Стралджа

Действащият от три години Консултативен кабинет към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ в община Стралджа проведе първото си за годината заседание, което беше изцяло насочено към превантивна работа във връзка с направените неизвинени отсъствия от ученици в СОУ ”П. Яворов”. Според Йорданка Апостолова, секретар на комисията, заседанията на Консултативния кабинет се провеждат тогава, когато вече са изчерпани всички възможни мерки от училищните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

В присъствието на класните ръководители педагогически съветници, инспектор от Детска педагогическа стая, членовете на МКБППЛН разгледаха поведението на 10 деца, допуснали от 20 до 40 неизвинени отсъствия. Някои от тях обясняват, че те са натрупани само от закъснения за часовете или бягство само от един час и така се превръщат в проблем, който става достояние на училищното ръководство, родителите и обществеността в лицето на комисията. Всичко това притеснява провинилите се ученици, за които само факта, че са изправени да отговарят за поведението си, вече е основание да се коригират. Осъзнавайки, че отсъствията са нещо нередно и това пречи на развитието им напред, обикновено почти всички обещават, че няма да допуснат такива грешки и ще бъдат дисциплинирани на училище.

 

През 2013 година през Консултативния кабинет са преминали над 30 ученици. Според класните ръководители и родителите тази мярка дава резултат и дейността на кабинета трябва да продължи.