Увеличил се е броят на подадените заявления за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност
Увеличил се е броят на подадените заявления за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност / netinfo

3 пъти се е увеличил броят на подадените заявления за регистрация по Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/ през тази година в Териториалната дирекция на НАП – Сливен, в сравнение със същия период на 2008 г., съобщи Стефка Каменова - старши инспектор Отдел"Обслужване" и експерт по "Връзки с обществеността" в дирекцията.

През първите 10 работни дни на 2009 г. желаещите да регистрират своята фирма по ДДС са били 109, докато за същия период на 2008 г. това са искали да направят представителите само на 40 компании. Една от основните причини за увеличаване на броя на заявленията е новото изискване към търговците на тютюневи изделия да имат регистрация по Закона за ДДС. Въпреки увеличения обем на работа в териториалните дирекции на НАП са предприети мерки за навременното обработване на подадените документи.

НАП може да откаже регистрация по ЗДДС, ако лицето не може да бъде открито на адреса му за кореспонденция или има данъчни задължения, чиято обща стойност надхвърля стойността на активите му. Особено внимание се обръща на лицата срещу които е образувано наказателно производство или са осъждани за данъчни престъпления. В тези случаи законът дава право да се поиска допълнително обезпечение от собственика на фирмата за да бъде извършена регистрацията по ЗДДС.