Утвърдиха зоните за градско развитие на Сливен
Утвърдиха зоните за градско развитие на Сливен / Дарик Сливен, архив

 

Утвърдиха трите основни зони за градско възстановяване и развитие на Сливен. Общинските съветници приеха единодушно предложението с 36 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“ на извънредно заседание на местния парламент в града.

С решение на Общински съвет – Сливен Централна градска част и център-юг ще бъдат включени в зоната с публични функции. Там попадат още парк „Хамам баир”, а също така и поречията на реките, бившите терени на военното поделение, които са включени между ул.„Радой Ралин” и булевардите „Хаджи Димитър”, „Банско шосе” и ж.к. „Стоян Заимов” и промишлена зона север, заключена между бул. „Хаджи Димитър”, ул. „Радой Ралин”, бул. „Цар Симеон” и ул. „Братя Миладинови” и други.

Икономическата зона включва територията на Промишлена зона – юг, Промишлена зона – запад и Промишлена зона – изток. Най-важните проблеми за тази зона  са лошата техническа и улична инфраструктура и  липсата на достъп за хора в неравностойно положение.

Третата зона, която е с преобладаващ социален характер ще започне от север от мястото където ул. „Орешака” пресича регулационната граница на Сливен. Границата на зоната следва северната и източната регулационна граница до бул. „Бургаско шосе”,  изключвайки структурни единици „Хисарлъка юг” и „Погребите”. Границата ще продължи на запад по „Бургаско шосе”, завива по ул. „Александър Пушкин”, бул. „Георги Данчев” и по улица „Добри Добрев” като стига до бул. „Панайот Хитов” като в границите на зоната са включени жилищните комплекси на юг от бул. „Бургаско шосе”, а именно: „Младост – юг” със стадион „Академик”, ж.к „Даме Груев”, ж.к „Стоян Заимов”, ж.к. „Надежда, района на Ж.П. гара Сливен. Границата минава на запад по бул. „Панайот Хитов”, завива по ул. „Елисавета Багряна”, ул. „Проф. Асен Златаров”, ул. „Ген. Столетов”, ул. „Проф. Асен Златаров” и по улиците „Антон Пану” и „Верила” стига до ул. „Великокняжевска”. Границата продължава на юг по улиците „Великокняжевска” и „Ген. Скобелев”, пресича река Асеновска и тръгва на юг по бул. „Стефан Караджа” като заобикаля парк „Хамам баир” и южните части на ж.к. „Клуцохор” следвайки регулационната граница на Сливен завършва в изходната си точка. Жилищните комплекси са строени в периода 1970–1990 година, като повечето сгради са строени по индустриален способ, в момента са в лошо състояние, в тях живее голям брой население със сериозни проблеми от социален характер.

Общински съвет Сливен декларира, че обхватът на зоните за въздействие няма да бъде променян за период не по-малък от 10 години след приключване на дейностите и възлага на кмета на община Сливен да извърши всички необходими правни и фактически действия във връзка с изпълнението на проекта.

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие е проект, чиято основна цел е да даде една цялостна концепция за развитието на града в средно срочен мащаб 2014–2020 година. Той касае само град Сливен и съгласно насоките е ограничен като действие само в строителните граници на града. Основната идея, която трябва да се следва е  едно  по- рационално използване  на европейските средства, които ще бъдат усвоявани по ОП „Регионално развитие”, за да се постигне по-осезаем ефект и тези зони да помогнат за развитието на града в бъдеще. Поради тази причина е наложено неформалното изискване 50 % от територията на града да бъде обхваната от тези три зони.