Тържествено изпратиха лекопехотна рота за мисия в Босна и Херцеговина
Тържествено изпратиха лекопехотна рота за мисия в Босна и Херцеговина / Дарик Сливен

Лекопехотна рота от състава на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен получи сертификат за готовността на контингента за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина –  АЛТЕА. Това стана на тържествена церемония по изпращане на ротата, която се състоя на площад „Хаджи Димитър” в Сливен. В състава на ротата влизат над 100 военнослужещи, от тях 11 жени.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи сертификата за готовността на контингента на командира на ротата капитан Ради Радев. Ген. Симеонов пожела на българските военнослужещи да бъдат дисциплинирани и отговорни, защото обстановката в Босна и Херцеговина е променлива и им пожела да се върнат живи и здрави. Задачата на българските военни е да изпълняват мисии по охрана на база „Бутмир” в Сараево.

Ротата ще бъде съпровождана и от икона на Св. Георги Победоносец. Тази икона вече е съпровождала 4 подобни мисии на български контингенти в чужбина.

Гост на тържественото изпращане на ротата беше генерал-майор Стефан Василев, командир на сухопътните войски.

На тържествената церемония присъстваха Сливенският митрополит Иоаникий, кметът на Сливен Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Соня Келеведжиева, близки на военните и граждани.