Тържества по повод 135 години гимназия „Добри Чинтулов”
Тържества по повод 135 години гимназия „Добри Чинтулов” / Дарик Сливен, Архив
Тържества по повод 136 години гимназия „Добри Чинтулов”
67821
Тържества по повод 136 години гимназия „Добри Чинтулов”
  • Тържества по повод 136 години гимназия „Добри Чинтулов”

С тържествена церемония в двора на ПМГ „Добри Чинтулов” – Сливен бяха открити тържествата по повод 135 години от учебното заведение и Деня на Будителя – 1 ноември. След това във фоайето на гимназията Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий отслужи празничен водосвет.

Празникът преминава под знака на няколко инициативи. Първата е нареждането и представянето на изложба със старопечатна литература. „В библиотечния фонд на гимназията се пазят изключително ценни писмени източници. Някои от тях датират от края на ХVІІІ век, имаме и едно изключително ценно издание на „Рибния буквар” от 1850 година,   четвърто издание” – каза в интервю за Дарик директорът на гимназията Марияна Милева.   
Друг акцент в тържествата е награждаването от Община Сливен на 16 учители, които имат принос в образователното дело в ПМГ „Добри Чинтулов”. „Това е почти една четвърт от колектива в гимназията, хора с имена, които се познават в целия град” – уточни Милева.

В тържествената програма е и представянето на книгата „Хармония в многообразието”, посветена на етническите общности в града. Ученици от гимназията са работили през цялата година върху реферати, чиито теми са свързани с историята на съществуването на различни етнически общности – турци, арменци, евреи, роми и др. Книгата съдържа около десет реферата и е под ръководството на Цвета Башева – инициатор и съставител на сборника. „Идеята и замисълът точно такава книга да представим на празника са свързани с факта, че гимназията винаги е била огнище на просвета, информираност, на духовност в град, в който от векове живеят толкова етнически общности, които никога не са имали стълкновение по между си. Сливен е такъв град може би защото през всичките тези години една от институциите, едно от местата, където се е зараждал този дух на толерантност и на отношение към себеподобни в обществото е именно гимназия „Добри Чинтулов” Така че с тази книга ние се опитваме малко или повече да се впишем в тази традиция, която училището има в града” – каза Марияна Милева.

Извън тези инициативи, които са в Сливен, групи ученици ще направи поход до Пирин, а втора група – около 40 единадесетокласника, ще посетят архитектурния комплекс в Плиска, където е гробът на Карел Шкорпил. Шкорпил е бил учител в сливенската гимназия, той е един от създателите на българската археология и в знак на почит е поклонението пред неговия гроб в годината на честването на 135 години от гимнзия „Добри Чинтулов”.