Трескава подготовка за фестивала “Михаил Лъкатник” 2009
Трескава подготовка за фестивала “Михаил Лъкатник” 2009 / netinfo

В момента подготвяме премиерата на спектакъла “Ябълково-змейска приказка”, информира режисьорът на постановката Ангел Попов. Очаква се за пръв път публиката да види спектакъла непосредствено преди започването на фестивала “Михаил Лъкатник” в Ямбол. Сценарист е Румен Николов, изработката на куклите е поверена на Недко Данев. В образите ще се превъплътят актьори Жулиета Николаева, Калина Баракова, Митко Димитров, Николай Бояджиев и Янко Митев. Музиката е на композитора Стоян Косев и неговата 15-годишна дъщеря Рафаела.

Десет от най-добрите куклено-театрални постановки за изминалия театрален сезон в страната ще бъдат включени в 16-то издание на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник", съобщи директорът на кукления театър в Ямбол Елена Дойчева. Фестивалът ще се проведе от 13 до 17 април, а спектаклите ще се играят освен на сцената на Куклен театър "Георги Митев" в още три фестивални центъра в региона. Жури ще отличи най-добрите сценични творби и ще присъди голямата награда пластика, изработена от Георги Чапкънов, за най-добрата постановка.

В дните на фестивала ще бъдат връчени наградите за най-добър литературен текст на пиеса-приказка за куклен театър. Една от наградените пиеси ще бъде включена в репертоара на театъра и ще получи сценична реализация на сцената на театъра - домакин на фестивала.

Програмата включва и дискусия по проблемите на куклено-театралното изкуство, тенденции, насоки, бъдеще, неговата роля и значение в процеса на възпитание и изграждане на личности, интеграцията в изкуството.

В научната конференция ще вземат участие представители на Министерството на културата, Министерството на образованието, театрални експерти, директори на международни куклено-театрални фестивали от Русия, Сърбия, Унгария и Турция.

Като съпътстваща програма на фестивала ще бъдат показани студентски учебни спектакли, постановки за възрастни и спектакли на гостите от чужбина.