Температурен рекорд за Сливен, термометрите отчетоха 13,8 градуса
Температурен рекорд за Сливен, термометрите отчетоха 13,8 градуса / Дарик Сливен, архив

Пет температурни рекорда са отчели станциите в страната на 1 януари, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Най-топло е било в Пловдив. Там следобед температурите достигнаха до 17 градуса по Целзий, с което бе подобрен температурният рекорд от 1921 г., когато там са измерени 13,9 градуса. В Чирпан термометрите отчетоха 14,8 градуса, което също е рекорд за населеното място. На същата дата преди 7 години там е измерена температура от 13,2 градуса. В Карнобат и Сливен също е постигнат рекорд, като там живакът се качи съответно до 13,5 градуса и до 13,8 градуса. В Елхово термометрите отчетоха максимална температура от 14,2 градуса по Целзий.

В Ловеч и Видин температурите достигнаха 16 градуса, но рекорд не беше отчетен. Температурата в Монтана достигна 15 градуса, съобщиха от метеорологичната станция в града, но измерените градуси също не са рекордни, уточниха метеоролозите.

Топлото и нетипично за януари месец време ще се задържи така и в неделя. На места през деня ще има временни увеличения на облачността, по-значителни в следобедните часове, но ще остане без валежи. Максималните температури ще са по-високи от обичайните за месеца - между 9 и 14 градуса.

Пред БГНЕС дежурният синоптик от НИМХ Марияна Попова коментира, че не се очакват нови  продължителни и трайни мъгли. В Северозападните райони на страната във вторник и сряда за кратко може да има още мъгли, но те няма да са нито така продължителни, нито така упорити.