Със своя професионализъм българските военнослужещи утвърждават авторитета на България, заяви военният министър
Със своя професионализъм българските военнослужещи утвърждават авторитета на България, заяви военният министър / интернет

Участието на поредния български контингент в операцията на НАТО в Афганистан е още едно красноречиво доказателство, че България коректно и достойно изпълнява своите ангажименти като съюзник в НАТО и ЕС. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в обръщението си към личния състав на контингента. Военният министър и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участваха днес в тържествения ритуал по изпращането на военнослужещите от 26–ия български контингент, който ще се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Ритуалът се проведе в Ямбол.

„Нашият принос е важен и ценен в усилията на международната общност да постигне мир и стабилност“, посочи министърът на отбраната. „Със своя висок професионализъм българските военнослужещи утвърждават авторитета на България и доказват способността на въоръжените ни сили да работят в многонационална среда“, допълни той. Министър Найденов отбеляза, че през последните 12 години близо 10 000 български военнослужещи, с риск за своя живот и под постоянно напрежение, са допринесли за изпълнението на задачите на международните сили в Афганистан. Военният министър посочи, че периодът, в който военнослужещите от 26-ия контингент ще изпълняват задачи в Афганистан е труден, защото в страната ще бъдат проведени избори.“Отчитайте по-високата застрашеност и бъдете бдителни“, каза той.

„Аз съм убеден във вашия професионализъм, във вашите способности, възможности и дисциплина. Бъдете единни, бъдете рамо до рамо и в трудни и в добри моменти. Всички ние, заедно с вашите семейства, близки и познати, ще мислим за вас и ще ви чакаме да се завърнете живи и здрави“, каза министър Найденов и пожела успех на военнослужещите в предстоящата им мисия. Той връчи на националния командир на контингента полковник Тони Трифонов икона на Свети Георги Победоносец. В състава на 26-ия контингент от Въоръжените сили на Република България са включени близо 420 военнослужещи от: 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два съветнически екипа, военнополицейско подразделение, щабни офицери и медицински екипи. По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар, подготовка и съветване на формирования от Афганистанската национална армия, осигуряване на медицинска помощ за военнослужещи от ISAF и за местното население. В състава на контингента са включени и 41 жени военнослужещи, като 31 от тях са в състава на ротата. По време на тържествения ритуал началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи сертификат за участие на контингента в операцията на НАТО в Афганистан и пожела успех на военнослужещите при изпълнение на предстоящите им задачи.

По-късно  министърът  проведе среща с областния управител на Ямбол Николай Пенев и кметове на общини от областта. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с бъдещето на военните формирования от областта и жилищното осигуряване на военнослужещите, както и с предоставянето на войскови имоти с отпаднала необходимост, в управление на Министерството на отбраната, за нуждите на общините.

Специално внимание беше отделено на въпроси, свързани с използването на полигон „Ново село“ за обучение на либийски военнослужещи.