Събор на тракийци в село Генерал Инзово
Събор на тракийци в село Генерал Инзово / netinfo

Традиционният събор на наследниците на преселниците от Беломорска Тракия в село Генерал Инзово се проведе на 29 август. Съборът е посветен на празника „Успение на Пресвета Богородица” , 165 години от рождението на Капитан Петко Войвода и 106-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. По традиция, всяка година, съборът се провежда на площад “Тракия” в селото, където през 2005 година е издигнат паметник на тракийските бежанци.

Организатори на събитието са местното тракийско дружество “Капитан Петко Войвода”, кметството, читалището и клубът на пенсионера, със съдействието и подкрепата на община Тунджа. Сред официалните лица бяха заместник-кметът на общината Станчо Ставрев, Янка Лилова – кмет на с. Генерал Инзово, Атанас Панчев – директор на издателство „Новата цивилизация”, д-р Ивон Минчева – председател на сдружение „Голяма България”, Тодор Ялъмов – заместник-председател на Националния комитет „Петър Димков”, Златина Узунова – солистка на ансамбъл „Големите български гласове” и на Държавния родопски ансамбъл – гр. Смолян, Стоян Варналиев, народен певец, родом от с. Генерал Инзово и ученик на голямата тракийска певица Вълкана Стоянова, Кольо Колев – кмет на село Чокоба, община Сливен.

Водосвет и молебен за здраве и благоденствие отслужи отец Стоян. С приветствени слова към инзовци и гости се обърнаха Атанас Панчев, д-р Ивон Минчева и Тодор Ялъмов. От името на ръководството на община Тунджа приветствие поднесе заместник-кметът Станчо Ставрев. Той предаде личните поздрави на кмета на общината Георги Георгиев и подчерта, че настоящото 20 издание на тази вълнуваща инициатива е поредното доказателство, че тунджанци умеят да пазят историческата памет и традициите и утвърждават усещането за общност между поколенията. Самодейците от Генерал Инзово, ръководени от Маринка Василева, председател на тракийското дружество и общински съветник, представиха богата фолклорна програма.

Песни на Вълкана Стоянова прозвучаха в изпълнение на Стоян Варналиев. Родопските песни изпълни специалният гост на събора Златина Узунова. С фолклорния спектакъл „На мегдана” се представиха самодейците от село Чокоба. Празникът завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметника на тракийските бежанци, символ на техния горд и непреклонен дух и олтар на тракийската памет.