Софийският университет иска сградата на закрития социален дом в Жеравна
Софийският университет иска сградата на закрития социален дом в Жеравна / netinfo

Сградата на закрития Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи „Сава Филаретов” в село Жеравна да бъде предоставена на Софийския университет е предложил вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Той е поискал становището на областния управител на Сливен Христина Чолакова за безвъзмездното предоставяне под управлението на университета на имотите на дома.

Идеята е сградата да остане в сферата и за нуждите на образованието, като ще бъде използвана за творческа база на Софийския университет.

По разпореждане на областния управител е извършена проверка. Домът е притежавал два имота, единият е актуван за публична държавна собственост под управлението на Министерството на образованието и науката. За другия имот са направени постъпки пред областния управител за издаване на нов акт за публична държавна собственост.

 „Ще водя разговори, за да разбера за какво и как ще се ползват тази сгради, както и осигурена ли е тяхната поддръжка. Но смятам, че е добро решение те да бъдат предоставени на университета, за да бъдат изпълнени с живот”, коментира Чолакова.

Домът за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи „Сава Филаретов” в село Жеравна бе закрит през юни 2006 година.