Сливенски депутат от  VІІ Велико народно събрание на тържествата в София
Сливенски депутат от VІІ Велико народно събрание на тържествата в София / архив Дарик Сливен

Депутатът от VІІ Велико народно събрание /ВНС/ Димитър Йорданов, тогава народен представител от област Сливен, ще присъства на тържественото отбелязване на 20-тата годишнината от свикването на събранието.

„Беше един голям празник за всички нас. С особено вълнение си спомням 12 юли 1991 година, когато всичките 309 депутати подписахме Конституцията и поставихме началото на нов правов ред в държавата" - разказа в интервю за Дарик Димитър Йорданов.

Той оцени новата конституция, която бе гласувана от Великото народно събрание като „голямо достояние за страната", отричащо дотогавашните тоталитарни прийоми, политика и икономика.

„Рано е да се даде оценка на отминалите 20 години, но пътят, по който върви страната ни е правилен, тъй като в преамбюла на Конституцията е написано, че Република България е правова, демократична и, което е най-важното за мен - социална държава" - каза още Димитър Йорданов.

На честването днес са поканени да присъстват президентът на Република България, министър-председателят, членовете на правителството, представители на институции и граждански организации, депутатите от 7-то ВНС.

Очаква се да бъде гласувана Декларация на 41-то Народно събрание на Република България по повод годишнината.

В Клуба на народния представител ще бъде представена ретроспективна изложба с карикатури и шаржове от времето на ВНС. В нея са включени творби на художниците Румен Статков и Валентин Ангелов.

Великото Народно събрание е избрано на 17 юни 1990 г. Първото заседание е проведено на 10 юли същата година.