Сливен и Ямбол са сред областите с най-много горски пожари през годините
Сливен и Ямбол са сред областите с най-много горски пожари през годините / netinfo
Сливен и Ямбол са сред областите с най-много горски пожари през годините, независимо от предприетите мерки. Останалите са Стара Загора, Хасково, София-област, Ловеч, Видин и Монтана. Това сочи докладът на междуведомствена работна група, създадена със заповед на премиера Сергей Станишев на Държавната агенция за горите. Всяка година пожарите стават само в тези области. Това според експертите се дължи както на по-неблагоприятните климатични условия в тези райони, така и на създадените преди години големи иглолистни масиви. За периода от 1 януари до 9 август т. г., горските пожари в цялата страна са нанесли щети за над 6 млн. лв. Повече от 70% от пожарите са възникнали извън границите на горския фонд и впоследствие са се прехвърлили в горите.

Министър-председателят Сергей Станишев разпореди изготвянето на проект за Постановление за забрана на износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина, съобщават от правителствената информационна служба. Той трябва да бъде внесен за разглеждане на следващото редовно заседание на правителството, което ще се проведе на 23 август, четвъртък.

Премиерът одобри мерките за ограничаване на предпоставките за предизвикване на пожари в горите, предложени в доклада на работната група. На Държавната агенция за горите е разпоредено да създаде максимално прозрачна организация за добив и усвояване на обгорялата дървесина по реда и процедурите на Закона за обществените поръчки и за продажбата й от временен склад.