Шофьорите се надбягвали с влака на прелеза край Чинтулово
Шофьорите се надбягвали с влака на прелеза край Чинтулово / Дарик Сливен, архив

Основната причина за честите произшествия на жп-прелеза край сливенското село Чинтулово е парадоксална. А тя е, че настилката на пътя до самите релси е подобрена и така през прелеза можело да се мине съвсем спокойно с 80 км в час, заяви Николай Колев - главен инспектор в сливенската пътна полиция. „Повечето водачи там направо се надбягват с влака, а отсечката до Чинтулово позволява скорост до 100 км в час. Не съветвам никого да го прави и непременно да се оглежда дори при разрешителен сигнал и вдигната бариера на прелезите" предупреди пред  Дарик Колев.

От началото на годината обстановката по безопасността на движението е подобрена с изключение на броя на загиналите - 4 повече в сравнение с миналата година. „Има някакъв случаен фактор, защото тежките произшествия са намалели с 11", смята главният инспектор.

1201 са регистрираните ПТП на територията на област Сливен, от тях 228 тежки с 33-ма убити и 295 ранени. Пътните полицаи са регистрирали 26 591 нарушения. Доста от водачите при леки катастрофи не търсят КАТ и се разбират помежду си и попълват двустранните протоколи. В Сливен у водачите се наблюдавала сериозна липса на колегиалност, констатира Колев, особено при заемане на място при паркиране.