Сциентоложка литература и в сливенски читалища
Сциентоложка литература и в сливенски читалища / сн. архив Дарик - Сливен

15 от големите читалища от община Сливен са получили колети със сциентоложка литература. Това е станало през февруари и март тази година. В колетите имало по 8 луксозни книги, посветени на метода „Дианетика" и Рон Хъбард. Никое от читалищата обаче не е завело книгите във фонда си, показала проверка от страна на отдел „Култура и вероизповедания" в общината, съобщи началникът на отдела Дора Ексидарова. Проверката е направена след сигнал от Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий" за зачестили случаи за провеждане на активна  кампания за разпространение на литература в българските читалища от религиозната организация на Сциентология /Църква на Сциентологията/. Дарението е изпратено само на големите читалища в общината - в Сливен и по селата. Според Ескидарова не е трудно да се намери информация за читалищата, тъй като те имат собствен сайт, а броят на жителите в населените места също може лесно да бъде открит. „Ще съберем книгите и ще ги върнем, ако намерим обратен адресат, тъй като на колетите е даден адрес в Дания" - каза още Дора Ескидарова. Тя подчерта, че е особено тревожен фактът за лекотата, с която подобна литература може да достигне до читателите и че е необходимо да се помисли за контрол на държавно ниво за литературата, която се разпространява.

Организацията на Сциентологията има няколко неуспешни опити за регистрация у нас по Закона за вероизповеданията, но се е регистрирала като фондация и сдружение.

От Центъра за религиозни изследвания предупреждават за опитите на сектата да навлезе отново агресивно у нас, използвайки този път българските читалища, като им предоставя безплатна литература във вид на дарения.