Само деца на бежанци със статут посещават училище в Нова Загора
Само деца на бежанци със статут посещават училище в Нова Загора / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Осем деца на бежанци, получили статут посещават училища в Нова Загора и досега няма проблеми с интегрирането им в учебните заведения. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Сливен Бисерка Василева съобщи за Дарик, че е посетила Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня, за да се срещне с директора му и да провери как стои въпросът с децата в ученическа възраст, настанени там.

„Оказа се, че децата не желаят да посещават училище. Престоят на семействата им в Центъра е максимум два месеца, затова им се осигурява възможност през това време да посещават курс по български език на място, воден от квалифициран преподавател. „Курсът е доброволен и безплатен” – допълни Василева.

Тя подчерта, че от инспектората са готови да предоставят обучение на децата и в училище, но заради краткият им престой в Регистрационно приемателния център, това няма как да се случи.

Предимно майки с деца, непълнолетни и представители на уязвими групи се настаняват в Центъра в Баня, каза и директорът му Милен Лапцев. В момента 57 бежанци, предимно от Сирия и Афганистан живеят там.