С две кръгли годишнини отбелязват международния ден на белия бастун в  Сливен
С две кръгли годишнини отбелязват международния ден на белия бастун в Сливен / Дарик Сливен

70 години от създаването на Организацията на слепите в Сливен и 20 години от съществуването на Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящите се отбелязват в Сливен.

 Проявите започнаха днес с Ден на отворените врати в Центъра. Поводът освен кръглата годишнина е и 15-октомври Международния ден на белия бастун.

В 15 часа в зала „Май" днес ще бъде официално открита изложба „Социално включване и помощни технически средства за незрящи". Експонатите включват говорящи часовници и специални програми за разчитане на книги и говорящи етикети. Ще бъдат представени и изделия изработени от незрящи хора, информира директорът на Центъра Пепа Димова.

 На 16 октомвир ще се проведе Национална конференция „Развитието на социалните услуги за незрящи в България". Празничната програма ще завърши вечерта от с тържествен концерт с участието на незрящи от София и Бургас. Той ще се състои в читалище „Зора" от 17 часа.

1200 са слепите хора от Сливенска и Ямболска области, членуващи в Организацията на слепите, съобщи председателят й Тодор Радев. Техният брой в Сливен е около 500, в Ямбол - 400, в Нова Загора - 150, в Котел . 70 и в Елхово- 100.