Проверки от Комисията за защита на потребителите
Проверки от Комисията за защита на потребителите / Sofia Photo Agency, архив

Засилени проверки в търговската мрежа и складове на едро в Сливенска община извършват служители на общинската Комисия за защита на потребителите. 928 проверки са извършени от началото на годината до сега. Съставени са 26 акта за установяване на нарушение, подадени са 11 жалби от потребители, само една от тях е неоснователна, съобщи за Дарик началникът на отдел ”Икономическо развитие” в община Сливен Гергана Савова.

На базата на подадените жалби са съставени 3 акта за нарушение, като са наложени глоби в размер на  500 лева. Четири от актовете са обжалвани, но са присъдени в полза на общината, информира Савова. Най-честите нарушения са липса на етикети, липса на информация на български език на инструкции за ползване на уреди, апарати и различни видове техника, липса на ценоразпис, липса на регистър за рекламации. По време на проверките е установено и липса на касови апарати.

При констатирани нередности - дефектна стока, неизвършена рекламация или отказ на услуга е необходимо гражданите да се обърнат за съдействие към продавача. Ако той направи отказ, могат да подадат жалба до кмета. Глобите според Закона за защита на потребителите са от 300 до 5 000 лева.

По думите на Гергана Савова гражданите все по-често търсят правата си, но и припомни при закупуване на стока да се изисква касова бележка или фактура.