Представят книгата „Търговската модерност на Българското възраждане като култура и практика” на Иван Русев
Представят книгата „Търговската модерност на Българското възраждане като култура и практика” на Иван Русев / Дарик Сливен, Архив

Премиерата на книгата на проф.д.и.н. Иван Русев „Търговската модерност на Българското възраждане като култура и практика” ще бъде представена днес в Сливен. Събитието се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен  и е първата проява от програмата посветена на празника на Сливен – Димитровден.

Книгата ще бъде представена от доц. д-р Мартин Иванов от 18.30 часа в камерната зала на Драматичен театър „Стефан Киров”.

Монографията „Търговската модерност на Българското възраждане”, съдържа резултатите на продължило повече от двадесет години изследване на Русев на проблемите свързани със зараждането и развитието на модерната търговска дейност в българското общество през Възраждането – появата и разпространението на търговската учебна и справочна литература, „раждането” на модерното търговско и счетоводно образование, широкото разпространение на дружествените форми в търговията, засиленият интерес към модерната търговско-правна материя, появата на рекламата, търговските марки, застраховките и т.н.

В книгата е отделено специално място на дейността на търговските и акционерните дружества в Сливен, Котел, Жеравна, Ичера, Градец, Катунище, Медвен, Тича - един от най-развитите в икономическо отношение селища  по българските земи през Възраждането. Поместените в края на книгата извори /търговски договори, търговска кореспонденция, счетоводни регистри, баланси, и пр./, повечето от които се публикуват за първи път, онагледяват документалното градиво на изследването.