Представиха проекта за реставрация на крепостта „Туида”
Представиха проекта за реставрация на крепостта „Туида” / Община Сливен

 

Представиха проектът за реставрация, консервация, експониране и социализация на крепостта „Туида” „Пътуване през времето, във времето и с времето – интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен” .Той е финансиран от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г., а общата му стойност е 5 358 670, 32 лева.

По думите на проектанта арх. Константин Пеев укрепването на срутището на западната част на крепостта, чийто старт беше даден по-рано през деня, е една част от цялостната концепция за „Туида”, която предстои да бъде изпълнена в рамките на две години.

Проектът включва работа на площ от 42 дка под формата на квадрат, ограден от крепостните стени.

На входа на обекта ще бъде изграден информационен център. Това на практика ще бъде единствената новопостроена сграда на територията на „Туида”, а останалите обекти ще бъдат консервирани.

Условно крепостта ще бъде разделена на четири зони. Ще бъде консервирана и уникалната трикорабна базилика, която има изключителна научна стойност, и по думите на Николай Сираков – археолог в Регионалния исторически музей – е свидетелство, че Сливен е бил духовен център.

Консервирани ще бъдат и работилниците, които се намират на територията на „Туида”. Сред тях има и пещ за правене на тухли. По думите на арх. Пеев археолозите са установили, че тухлите, с които е изградена крепостта, са правени на място – именно в тази пещ.

На входа ще бъде поставен макет на крепостта – така, както е изглеждала тя построяването й в средата на IV век. На практика консервационните работи позволяват да се изгради още близо метър над откритите руини.

Проектът предвижда и малък амфитеатър, който ще може да бъде използван за културни прояви, парково осветление и художествено осветление на входните порти, кулите и отделни ансамбли, както и детски кътове. За удобство на туристите и посетителите на историческата забележителност е предвидено място за отдих, оформено като градински кът с барбекю и обособени места за почивка и организиране на пикник.

В момента тече процедура по избор на фирма – изпълнител.