Повече внимание през летния пожароопасен сезон!
Повече внимание през летния пожароопасен сезон! / Дарик Сливен, архив

Времето до 30 октомври определи като пожароопасен сезон, в който трябва да се спазват определени забрани и да се изпълняват определени задължения, кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Със своя заповед той задължи кметовете и кметските наместници на населените места да информират населението за опасността от възникването на пожари и санкциите, които ще бъдат налагани спрямо нарушителите; да предприемат мерки за недопускане на палежи на стърнища, слогове, сметища, крайпътни ивици и сухи треви на територията на общината, както и участието в жътвената кампания на неизправна и непроверена земеделска техника; да актуализират съставите на гасаческите групи, като уточнят: сигналите за оповестяване, мястото за събиране, МПС за извозване както и вида на подръчните противопожарни средства. Те трябва да съгласуват въпросите по взаимодействие със съседни населени места при евентуално възникване на кризисна ситуация;  да осигурят обезопасяване на сметищата и гробищните паркове; да издадат заповеди за начина на съхранение на груби фуражи в личните стопанства.

Ръководителите на сдружения на ловците, риболовците и туристите трябва да инструктират членовете си за правилата за пожарна безопасност в горските територии преди всяко пребиваване в тях.

Началниците на военните формирования, дислоцирани на територията на общината,  при провеждане на полеви занятия и учения, трябва да осигуряват спазването на правилата за пожарна безопасност и да предприемат действия за недопускане на пожари или за своевременното им потушаване.

При възникване на големи и сложни пожари ще се привличат местните формирования на Министерството но отбраната, съгласно плановете за взаимодействие и помощ при кризисни ситуации, а кметовете на населени места да създадат организация за участие на населението при гасенето им, става ясно още разпореждането на Георги Георгиев. При възникване на пожари ще се използват изградените гасачески групи, като незабавно се докладва на дежурния по ОбСС на тел. 046 / 66-15-85 или  на GSM 0887499767 за вида на пожара, взетите мерки и участващите сили и средства.

 

До 31 май главният експерт по сигурността в община „Тунджа” Пламен Андреев се задължава да извърши проверки за изпълнението на заповедта.