Памет за Ботев и почит в община Тунджа
Памет за Ботев и почит в община Тунджа / netinfo

С тържествена митинг-заря жителите на село Генерал Инзово отбелязаха Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Инициативата бе организирана от кметството и народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1926". Своята почит и преклонение пред паметта на героите засвидетелстваха кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев и Ели Василева, секретарят на общината Андон Кръстев, кметове от тунджанските села, общински съветници от общински съвет „Тунджа", гости и жители на село Генерал Инзово.

В словото си кметът подчерта, че свободата на тунджанци днес е възможна заради храбростта и устрема, с които героите, са преследвали своята заветна цел, дори и с цената на саможертвата.
Бяха поднесени венци и цветя пред паметника. С едноминутно мълчание и заря беше почетена паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България, в това число и 15 генералинзовци.
На първи юни, в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, жители и гости на село Ботево отбелязаха традиционно своя патронен празник с тържествена заря-концерт.

Памет за Ботев и почит в община Тунджа
netinfo
За многобройната публика фолклорен ансамбъл „Тунджа" поднесе богата програма. В словото си кметът на село Ботево Георги Танев, сподели, че жителите на Ботево не са получили даром свободата си, а подвигът на загиналите съселяни и сега може да служи за пример, че нищо от трагичните преживявания и страдания на тунджанските герои не е забравено и няма да се забрави. Кметът на община „Тунджа" - Георги Георгиев, подчерта, че на 2 юни, докато носим в сърцата си най-чистата и съкровена любов към родината, винаги ще звучат сирените, за да слеят в един паметен миг нашето славно минало и бъдещето ни на достоен народ!

В памет на загиналите за свободата и независимостта на България пред паметния знак на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
Т

ържествената заря-концерт завърши с едноминутно мълчание пред подвига на героите и пищна заря.