Пациенти с туберкулоза напускат самоволно болницата щом се почувстват по-добре
Пациенти с туберкулоза напускат самоволно болницата щом се почувстват по-добре / Дарик Сливен Архив

Има пациентите с туберкулоза, които се отнасят несериозно към заболяването си. Много от тях напускат отделението самоволно след като се почувстват по-добре. Това съобщава началникът на отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен  - д-р Дина Досева

„Имаме такива рецидиви, лекуваме ги за втори или трети път. Приемаме болните в тежко състояние, а те като се стабилизират, напускат. След определен период състоянието им се влошава и пак се връщат. Това е опасно за тях и за околните. Болният вреди на себе си и на обществото, защото има риск да зарази и други хора", каза д-р Досева.

Лекарите не могат да лекуват пациентите принудително и няма механизъм, който да ги остави на лечение. Специалистите искат проблема да се реши и да се вземат мерки при такива случаи. Един от вариантите, според д-р Досева, е да се приложи санкция спрямо пациентите. Тъй като повечето от тях получават социални придобивки, да бъдат лишавани от тях, щом прекратят самоволно своето лечение.

Д-р Досева каза още, че се наблюдава увеличение на заболелите от туберкулоза от началото на тази година спрямо края на 2010 г. На активно лечение в отделението има постоянно над 15 болни. В края на миналата година, когато областната болница пое ангажимента за туберкулозно болните, броят им в отделението е бил 5. Леглата са 15, но са разкрити още пет допълнителни.

Припомням, че от 12 до 16 септември ще се проведат Дни на отворени врати и безплатни прегледи за туберкулоза в отделението по пневмология и фтизиатрия на МБАЛ „Д-р Иван Селимински". Всеки, който смята, че има нужда от преглед, може да посети кабинета в отделението за туберкулозно болни, което се намира в сградата на бившата тубболница.

Проявата се организира от Министерството на здравеопазването и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в цялата страна.