Отличиха работодатели на хора с увреждания
Отличиха работодатели на хора с увреждания / netinfo
На среща – диалог по повод Деня на хората с увреждания 3 декември бе изказана благодарност към тези работодатели, които са назначили такива хора на работа през последните 2 години и са спомогнали за тяхното социално включване. Грамоти получиха фирма „Общинска охрана” ЕООД, които са наели 21 човека с увреждания, Бизнес център с ръководител Стамо Йовчев. Специална благодарност бе изказана и на кмета Йордан Лечков за това, че в общината вече работят на щат хора с увреждания и на Бюрото по труда. Около 200 души са регистрирани на борсата и само около процент и половина от тях са на работа.

„На срещата обаче отсъстваха представители на бизнеса, а една от целите е да разберем какви са причините той трудно да приема тези хора на работа и те да не бъдат равнопоставени, независимо че много от тях имат необходимото образование и умения”, съобщи Ели Карамфилова, председател на Съюза на инвалидите в Сливен.

„Чл. 115 от Кодекса на труда регламентира това, че от 4 до 10 % от работните места в едно предприятие трябва да бъдат заети от хора с увреждания. Досега нито едно предприятие не е санкционирано за това, че не е назначило инвалиди на работа и този процес може да бъде контролиран от Инспекцията по труда”, смята Карамфилова.

Държавата изостави инвалидите и премахна данъчните облекчения и поръчките на специализираните предприятия, а ние не искаме социални помощи, а да заработим парите си каза на срещата Тодор Радев, председател на областната организация на Съюза на слепите. Само 15 незрящи работят в момента в цеха на Производителна кооперация успех, където преди се трудеха около 580 души.