Откриват паметна плоча на акад. проф. Константин Пашев в Сливен
Откриват паметна плоча на акад. проф. Константин Пашев в Сливен / Интернет

Паметната плоча на акад. проф. Константин Пашев ще бъде открита в Сливен. Това ще стане на 3 септември от 11 часа в МБАЛ „Доктор Иван Селимински”.

акад. проф. Константин Пашев е виден сливналия, чиято дейност като учен-офтамолог и общественик е гордост за града и България. Той е роден в Сливен. Произхожда от рода на видни търговци. Завършва Роберт колеж в Цариград (1893), учи в Медицинския факултет в гр. Монпелие, Франция, (1893 - 1896), завършва Медицинския факултет в Лион (1898) и остава за една година на специализация по очни болести в клиниката на проф. д-р А. Гайе (1899). Доктор на Лионския университет (1899).

След завръщането му в България, назначен като ординатор в Очно отделение на Александровската болница (1899). Специализирал очни болести в Лион, Париж, Берлин и Лондон. През 1906 - 1907 г. е асистент в Лондонската кралска болница в Англия. Всяка година посещава някоя от големите европейски очни клиники на собствени разноски.

Проф. Пашев е един от първите лекари у нас, който осъзнава изключителната важност на обмена на научни знания чрез лични срещи и участие на международни конгреси, като присъства на всички европейски офталмологични форуми.

Почти всички негови научни доклади са изнесени на конгреси в чужбина.

На откриването ще  участват кметът на Сливен Кольо Милев, единствената жена академик в България – акад. Петя Василева, изпълнителният директор на областната болница д-р Васислав Петров, общинския съветник Васил Йовчев и др.

Тази година се навършват 140 години от рождението на акад. Пашев.