Общинските съветници отново гласуваха против продажбата на гора в землището на Раково
Общинските съветници отново гласуваха против продажбата на гора в землището на Раково / Дарик Сливен, Архив

С 18 глаза „за“, 15 „против“ и 4 „въздържал се“ предложението за продажба на над 4 000 дка букова гора в землището на село Раково не бе прието днес на сесията на Общински съвет Сливен. Точката предизвика дебати в местния парламент.

По време на разискването общинският съветник Йордан Лечков настоя кметът Милев да даде обяснение, защо толкова настоятелно се опитва да продаде гората, има ли вече купувач и чии интереси ще бъдат удовлетворени от продажбата. Той не получи отговор от общинското ръководство. Против гласува и групата на ГЕРБ.

Общинските съветници отново гласуваха против продажбата на гора в землището на Раково
netinfo
Преди началото на заседанието група граждани с плакати изразиха недоволството си от продажба на гора на територията на общината. По думите на Георги Балулов, гражданин няма нужда от продажбата на гора, гя може само да се засажда. „Както сме свикнали да се случва в България днес продават 4700 дка, утре останалите 105 дка гора и ще усъмнем без гора, без собственост, едни голи „гащници“, каквито сме били, когато турците са били тук“, коментира пред Дарик Балулов.

Общинските съветници приеха да бъде издадена запис на заповед от общината в полза на ДФ „Земеделие“ - Разплащателна агенция, обезпечаващ авансово плащане по договор за финансова помощ по проект „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности в община Сливен“, както провеждане на обществена поръчка за обществен превоз на пътници по утвърдени маршрутни разписания на автобусни линии от републиканската, областна и общинска транспортни схеми в общината.

Те утвърдиха и списъка на общинските жилища по предназначение за тази година, както актуализиране на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги и Плана за младежта за 2015 година.