Общинският съветник Руси Големанов: ГЕРБ е национално отговорна партия
Общинският съветник Руси Големанов: ГЕРБ е национално отговорна партия / ГЕРБ - Сливен

Общинският съветник от ПП ГЕРБ - Сливен Руси Големанов заяви, че със своите колеги е подкрепил бюджета на общината за 2012 година, защото ГЕРБ е национално отговорна партия. По време на редовното заседание на местния парламент с 39 гласа „за”, без нито един „против” или „въздържал се” бе приет най-важният финансов документ на общината.

„Пълното единодушие не показа съгласие, а беше малко фалшиво. От страна на БСП трябва да гласуват „за”,  просто защото кметът е избран от тях. Това не го признавам за единодушие. Другата страна прави рекет на кмета по ред причини, разни икономически, и тя гласува „за”. Другите нямат представа защо са в Общинския съвет и те гласуват,  да не би някой да каже „Защо гласуват „не”. Докато единствена формация ГЕРБ, тъй като е национално отговорна, и тъй като много дебатира преди това, поддържа бюджета от гледна точка на това, че й е свидна сливенска община, а не заради политически пристрастия или нещо друго. Ние поддържаме бюджета, не защото сме поддръжници на кмета, както БСП, а защото трябва да се изпълни това, което е в полза на цялата община”, каза Големанов.

Той поясни, че законът оторизира единствено кмета на общината да състави бюджет и да го предложи на Общинския съвет, тъй като имало неразбиране от страна на общински съветници по този въпрос. Според Руси Големанов някои от тях бъркат властта, която законодателя им дава, с други правомощия. „Някой се счита като изпълнител на решенията и това е голяма грешка. Предложиха през месец март кмета да каже дали може да изпълни бюджета. Някой трябва да е Ванга, за да предвиди дали нещо може да се изпълни. Бюджетът на общината е като бюджет на едно семейство. Предвидените приходи може да се окажат по-малко, или повече и да възникнат непредвидени разходи” - уточни Големанов.

Той адмирира направеното от предишното общинско ръководство саниране на учебните заведения ( над 90 процента от тях), защото учениците от Сливен няма да стоят на студено, въпреки, че общината има задължения. В други общини са санирани едва 30 процента от училищата и тепърва трябва да се заделя финансов ресурс за това. „Ако ние след 10 години ги бяхме синирали, нашите ученици щяха да мръзнат през тези десет години, като не ги интересува дали е предвидено в бюджета или не. А сега нашите ученици няма да мръзнат, въпреки, че сливенска община ще има хикс задължения” – категоричен е Руси Големанов.