Община Стралджа иска Жандармерията да бори престъпността
Община Стралджа иска Жандармерията да бори престъпността / община Стралджа

С цел преодоляване на разширяващата се битова престъпност, опазване на селскостопанската продукция, осигуряване на по-добър обществен ред и сигурност на гражданите  на свое заседание съветниците  взеха решение кметът на община Стралджа Митко Андонов да  отправи искане до полицията  за ежеседмично присъствие на Специализирано полицейско подразделение „Жандармерия” Бургас на територията на общината.

Дебатите доказаха сериозната ангажираност  на общинските съветници, на ръководството на общината и РУ”Полиция” за предприемане на възможно най-добрите мерки за прекратяване на ширещата се битова престъпност. На заседанието Йордан Йорданов, началник на РУ”Полиция” представи дейността на полицията в това направление. От предоставените данни стана ясно, че от доста време управлението работа е с 24 % непопълнен щат, което видимо затруднява работата. Той посочи като иновативни съвместните решения с общината за осигуряване видеонаблюдение в различни части на града, изпълнението на Наредба № 17 за движението на ППС с животинска тяга и други инициативи.

Общинските съветниците узакониха предоставянето на пасища и мери общинска собственост за ползване от земеделски производители-животновъди срещу заплащане такса от 6 лв/дка със задължението за поддържане на земята в добро екологично и земеделско състояние.  В землището на Атолово, за парцели попадащи в НАТУРА 2000, таксата е от 7 лв/дка. Ползвателите нямат право да променят предназначението на мерите и пасищата, трябва да ги почистват от нежелана растителност, да ги опазват от пожари.

Предоставянето на мери и пасища става съобразно броя и вида на животните в минимален размер за срок от една година: крава – от 2 до 10 дка, телета, малачета, юници – 2 до 8 дка, овце-майки, кози-майки – 1-3 дка.

Взето беше и решение за предоставяне на търг свободните мери и пасища, неочертани от земеделските производители, гласувани по предходната докладна записка.