Община Сливен защитава интересите си
Община Сливен защитава интересите си / Дарик Сливен, Архив

Две обезпечителни заповеди са издадени във връзка с иск от община Сливен за некачествено изпълнение срещу „Булгейт".  Сливенският окръжен съд  наложен запор върху вземането на „Бул-гейт" . Първата обезпечителна заповед е за вече заведено от община Сливен гражданско дело пред Сливенския окръжен съд срещу „Бул - гейт" ЕООД за некачествено изпълнение при ремонта на Старческия дом в Сливен. Искът е частичен и в него не е посочен пълния размер на щетите, тъй като след нова експертна  проверка трябва да се определи размера. Това обясни юристът на общината Минко Стефанов.  

Втората обезпечителна заповед е свързана с бъдещ иск, за който община Сливен има 30-дневен срок да заведе. В рамките на този срок тя трябва да изтъкне аргументите си срещу некачествено изпълнение на отделни обекти или срещу цялостното изпълнение на обектите от водния цикъл. Обезпечаването на този бъдещ иск отново ще стане със вземането на „Бул-гейт" ЕООД, като правоприемник на ДЗЗД „Хидросистеми".

 Двете заповеди са представени на съдия-изпълнителя и той е предприел действия по налагането на запор върху вземането на „Булгейт" от гаранцията, която общината внесе във ВКС по обжалването на решението на Арбитражния съд. Ремонтът на Старческия дом беше предмет на проверки от страна на Агенцията „Държавна финансова инспекция" (АДФИ) в началото на годината.

 „Със 750 000 лева е ощетен бюджета на общината заради неспазване на норми, надценки и невярно отчитане на строителните работи. Отделно от това има 168 000 лева фактурирани, но неизвършени работи. Предстои втора проверка, която ще установи окончателна ли е сумата. Сумите, които са посочени сега са от наети лица от АДФИ лица, констатациите са техни, а не на наети от общината лица", обясни заместник-кметът по финансите Румен Андонов.

 „Общината няма да получи нито лев по проекта за Старческия дом и всичко платено досега остава за нейна сметка", каза кметът Кольо Милев.