Новите документи за самоличност  ще се издават от  29 март
Новите документи за самоличност ще се издават от 29 март / Дарик Сливен
Новите документи за самоличност ще се издават от 29 март
26536
Новите документи за самоличност ще се издават от 29 март
Новите документи за самоличност ще се издават от 29 март
  • Новите документи за самоличност ще се издават от 29 март
  • Новите документи за самоличност ще се издават от 29 март

Първият ден, в който ще можем да подаваме заявления за лични документи от новия образец е 29 март. От 15 март започва постепенно ограничаване на приема на заявления за издаване на български лични документи по сегашния образец. Това съобщи Мара Коджаманова началник на сектор „Български документи за самоличност" в ОД на МВР-Сливен. От тази дата няма да се приемат заявления за български документи за самоличност, за пребиваване и за шофьорски книжки с обикновена услуга - 30 дни.

От 15 до 23 март ще се приемат заявления за издаване на лична карта и паспорт на български граждани само за бърза (три работни дни) и експресна услуга (осем часа). От 17 март, включително, няма да се приемат заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и на български лични документи, издавани на чужденци с такса за бърза услуга. В този период ще се получават само готовите документи по сегашния образец.

От 24 март (включително) няма да се приемат заявления за издаване на български документи за самоличност за български граждани и за бърза услуга. Остава само прием на заявления за издаване с експресна услуга. На 25 март след 12 часа спира приемът на всякакви заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец. След този час само ще се връчват готовите документи от сегашния образец.

От 6 април ще започне приемът на заявления за издаване на български лични документи и по другите два вида услуги - бърза и експресна. Снимките за документите ще се правят на място, при подаване на заявлението.

Запазват се сроковете на валидност- за лична карта и шофьорска книжка - десет години, паспорт - пет години. Цените на новите документи са съответно лична карта - 18 лева, свидетество за упралвение на МПС - 25 лв и паспорт - 40 лв.

Има осигурена мобилна група, която ще обслужва хората с увреждания.

Коджаманова припомни, че подмяната на старите лични документи не е задължителна, ако срокът им на валидност все още не е изтекъл. Ако срокът на валидност на документите е до края на годината, гражданите имат шест месеца отсрочка, за да ги подменят. 

Около 47 000 души с постоянен адрес в областта подлежат на подмяна на личната карта през 2010 г., информира Коджаманова.