Нови терени в кв. „Младост” за продажба
Нови терени в кв. „Младост” за продажба / netinfo
На сесията на Общинския съвет в Сливен на 30 януари ще бъде гласувана процедура за продажба на още 8 терена в квартал „Младост”, като на практика по този начин ще се търси приватизация на всички терени в парк „Юнак”, съобщи зам. кметът Зорница Александрова.

Теренът за миниголф игрище, с начална тръжна цена от 803 хиляди лева е в близост до кортовете и има площ 1 декар и 717 кв. м. Другият по-голям терен, който ще бъде предложен за продажба е в близост до хълма, където е планувано да се изгради новата църква „Света Петка”. Теренът с площ близо 5 декара има излаз на бул. „Ст. Стамболов” е с определена начална тръжна цена от 1 милион и 338 хиляди лева според проекта за решение.

Още 6 терена между Военна болница и стадион „Хаджи Димитър” се предлагат за приватизация. Всички те са с площ близо декар и цени малко над 180 хиляди лева.

Желаещи да купят от предлаганите за жилищно строителство терени обаче не са се явили на последните няколко общински търга.

„Смятам, че цената не е много висока. След следващите търгове е възможно да се реши и намаляването й, но по Закона за общинската собственост цената на един общински имот не може да е под пазарната, а кметът не може да я промени. Трябва да се възложи изготвяне на нова пазарна оценка, съобразена с новите условия, защото е факт, че има спад в оборота на продажбите на имоти”, смята Александрова.

Според нея спадът на интереса към общинските имоти се дължи и на това, че правоохранителните органи се интересуват от всички сделки за над 30 хиляди лева, но това пък намалява риска от препиране на мръсни пари.