Нови социални услуги в Плана за изпълнение на Стратегията за деинституционализация
Нови социални услуги в Плана за изпълнение на Стратегията за деинституционализация / Областна администрация Сливен


Актуализирания план за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България" беше представен в Сливен. На заседанието на Областния координационен механизъм по деинституционализация, проведено под председателството на областния управител Татяна се направи преглед на действащите на територията на областта услуги в контекста на процесите по деинституционализация.

Планът е приет с Решение на Министерски съвет от 13 октомври тази година и включва оценка на резултатите от изпълнението на плана досега и очертава приоритетите, целите, мерките и дейностите на процеса на деинституционализация в оставащия период за изпълнение на Националната стратегия.

Стана ясно още, че държавата е планирала средства, за да се осъществят заложените услуги, така че да се случи реформата, а не да се разчита само на средства от оперативни и други програми.

За област Сливен до 2018 г. се предвиждат: нов Център за обществена подкрепа, задължително със звено „Спешен прием", Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст в Нова Загора; Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания в Сливен; Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи (здравно-социална резидентна услуга) в Сливен.

Проектът на карта е отворен документ и ще бъде консултиран с общините.