Нов паркинг на пл. „Хаджи Димитър”
Нов паркинг на пл. „Хаджи Димитър” / Димитър Михов

Нов паркинг може да бъде изграден в част от затвореното пространство между паметника „Хаджи Димитър”, ДТ „Стефан Киров” и сградата на Сливенска митрополия. Става дума за допълнителен обект от проекта „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“, заложен за изпълнение при условие, че бъде реализирана икономия на средства.

Спестени средства да отидат за изграждането на паркинг е било предмет на обществено обсъждане при представянето и дискутирането на целия проект за ларгото. Стойността на съоръжението е около 240 хил. лв. с ДДС.

„Предстои да бъде обявена процедура за кандидатстване по проекта, след това ще бъде избран изпълнител и в случай, че има икономисани средства съответно този обект ще бъде изпълнен. Най-вероятно това ще се случи в периода между юли и края на август тази година“, посочи зам.–кметът Румен Стоилов.

Освен част от площадното пространство този допълнителен обект обхваща и улицата, която излиза зад паметника „Хаджи Димитър” и стига до площада пред Митрополията.

Румен Стоилов посочи още, че по проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони” са останали малко довършителни работи, касаещи озеленяването на някои пространства и поддръжката на фонтаните, предстои монтирането на кошчета за отпадъци и пейки до паметника на Хаджи  Димитър  на едноименния площад.

В момента има технически проблем с дюзите на фонтана „Кълбото”  пред комплекс „Печ”, но се работи по отстраняването им.Част от новия облик на площадното пространство до църквата „Св. Димитър” е и премахването на павилиона, намиращ се пред входа на храма от западната страна.

По отношение на това кметът Кольо Милев уточни, че на собствениците вече е връчена заповед за премахването на обекта и това ще се случи най-вероятно в края на месеца.

Що се отнася до статута на останалите павилиони по продължение на главната улица градоначалникът посочи, че тото пункта вече преместен, а за павилиона за цветя и този пред комплекс „Печ” все още текат съдебни процедури.